TÜRKİYE


Memleket heyacanı

Yola çıkılan ülke ve kente göre, bir, iki hatta 3 günü aşkın yolculuk, geride bırakılan binlerce kilometre sonra gelen yorgunluk, Türkiye yazısını görünce bir anda unutuluyor. Heyecan yükseliyor.

            Koronavirüs pandemisi nedeniyle iki yıldır kimimizin gidemediği, gidenlerin de PCR testler sonucunun pozitif çıkabileceği endişesi ile stresli günler atlattığı anavatan yolculuğunda bu yıl rahatız. Türkiye, 1 Haziran’dan itibaren kara, deniz ve hava yoluyla ülkeye giriş yapmak isteyenlerden herhangi bir PCR veya antijen testi talep etmeyeceğini duyurdu.

Bu yıl yine özellikle Kapıkule Sınır Kapısı’nda okul tatillerinin başladığı hafta yoğunluk yaşanacak. Tüm işlemlerin artık tek gişede yapıldığı kapıda, son olarak aracın bagaj kontrolü yapılıyor. Bazı araçlar röntgene gönderiliyor. Sınır kapılarında eski yıllara kıyasla işlem süresi oldukça kısa.

Vekaleti unutmayın

Başkasına ait araçla seyahat eden sürücülerin mutlaka vekalet alması gerekiyor. Vekaleti; otomobil kulüplerinden, konsolosluklardan ya da noterlerden alabilirsiniz. Vekaletlerin resmi bir kurumdan tasdikli olması gerekli. Aracınız, şahsınıza ait şirketin üzerine kayıtlı ise Ticaret Odası’na kayıtlı olan ve sizin isminizin de yer aldığı belge yeterli sayılıyor. Şayet şirketiniz ortağı veya şirketin bir çalışanıysanız resmi makamlardan alınan bir vekaletle yola çıkmalısınız. Kişilerin bulunması şartıyla Kapıkule’de de vekalet işlemi yapılıyor. Aracı, Türkiye’den çıkış yaparken üzerine kaydedilen kişinin çıkarabileceğini de anımsatalım.

Süreye dikkat

Vekalet veren veya alan kişi, araçla kapıya geldiğinde Türkiye’ye giriş yapmak isterse her ikisi için de 185 gün şartı geçerlidir. Örneğin, babası bir yıl içerisinde Türkiye’de 186 gün kalan kişi, babasına ait bir araçla, babasının vekaleti olsa bile Türkiye’ye giriş yapamaz. Çünkü, babası bir yılda 185 gün hakkını kullanmıştır. Bir araç Türkiye’de 24 ay kaldıktan sonra, ülkemizden çıkış yapar ve satışı yapıldığında o aracın yeni sahibi 185 gün kurulanı yerine getirmesi şartıyla aynı araçla Türkiye’ye giriş yapabilir. Mülkiyet değişikliklerinde bu kural sıfırlanır.

Hız sınırı artırıldı

Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin Şanlıurfa (Niğde- Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut olan 120 km/s hız sınırı 130 km/s’e, Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 km/saat olan hız sınırı 140 km/saate çıkarıldı. Yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldığında hız sınırı 140 km/s olacak. Uygulama 1 Temmuz 2022’den itibaren yürürlüğe girecek.

HGS Kartı alın

Geçiş ihlali yapmayın

Türkiye’de otoyollar ve köprüler ücretli. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve köprülerden HGS kartı olmadan ya da hesaplarında yeterli bakiyesi bulunmayan araç sahipleri ihlalli geçiş yapmış oluyor ve cezalı duruma düşüyor. HGS’yi hemen alamadıysanız merak etmeyin. Size 15 günlük süre tanınıyor. Bu süre içerisinde ikamet ettiğiniz her yerden de HGS’yi satın alabilirsiniz. İhlalli geçişler kart alımından sonra hesabınızdan düşülüyor. Sınır kapılarında da varsa cezanız görülüyor peşin ya da kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Bazı otoyol ve köprüler özel şirketler tarafından işletildiğinden aracınızda HGS olduğunu hatırlatmanız gerekebiliyor. Siz, tatilinizi tamamladıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi’nden (ivd.gib.gov.tr) ‘Hızlı Ödeme’ bölümünde yer alan “Yabancı Plakalı Araç Ödemeleri” menüsüne girin ve geçiş ihlali görünüp görünmediğini kontrol edin. Aksi takdirde bir sonraki tatilinizde faizli ödeme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Önemli telefonlar:

Polis: 155

İtfaiye: 112

Acil durum: 110

Akaryakıt Fiyatları:

Süper benzin: 26,24

Dizel: 27,82 TL

1 Euro = 18,20 TL

(Rehberin son yapım aşamasındaki kur ve benzin fiyatlarını baz aldık. 08.06.2022)