65. evlilik yıldönümlerinde belediye başkanı ziyaret etmişti

58 yıldır Ulm’da yaşayan Şenyıldız çiftini, 65. Evlilik yıldönümü nedeniyle Belediye başkanı Gunter Czisch evlerinde ziyaret etmişti. Haberimizi yayına hazırlarken, Selahattin Şenyıldız maalesef dün hayatını kaybetti*.

Merhaba (Ulm)

1964 yılında beri Almanya’nın Ulm şehrine gelen ve 58 yıldır burada yaşayan 83 yaşındaki Necmiye ile 85 yaşındaki Selahattin Şenyıldız, evliliklerinin de 65. Yıldönümünü kutladılar (Almanya’da “Eiserner Hochzeit“ deniyor).

            58 yıldır Ulm’da yaşayan Şenyıldız çiftini, 65. Evlilik yıldönümü nedeniyle Belediye başkanı Gunter Czisch, bizzat evlerinde ziyaret ederek tebrik etti ve hediyesini verdi.

1964 yılında geldiler

Necmiye Şenyıldız ve eşi Selahattin aslen Kosova-Prizrenlidir. Kızları Nurten Bağçeci, ilginç hayat hikayesini şöyle anlatıyor:

1956’da, Kosova’nın ikinci büyük şehri olan günümüz Prizren’inde ünlü çeşmede tanışıp aşık oldular. Siyasi huzursuzluklar ve Aranavutlarla birlikte Türk azınlığa da uygulanan baskılar nedeniyle anne babam, büyükannem ve büyükbabam tüm aile ile Türkiye’ye göç etmeye karar verdiler. Kısa bir süre sonra annem-babam 1957’de evlenir ve 12 aile üyesiyle Türkiye’ye göç ederler.

İkinci memleketlerini Türkiye’nin kuzeybatısındaki Bandırma şehrinde buldular. Ne yazık ki babam artık öğretmenlik mesleğini yapamadı ve bu nedenle 3 erkek kardeşiyle birlikte inşaatta duvarcı olarak çalışmak zorunda kaldı.

Beklenmedik bir anda Almanya’da misafir işçi olarak kayıt olma fırsatı doğdu. Babam bir sözlük satın aldı ve boş zamanlarında kendi başına Almanca öğrendi.

1964 yılında, ben 5 yaşındayken, bavullarımızı toplayıp Almanya’ya göç etme zamanı gelmişti. O zamanlar Ulm’un bizim memleketimiz olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu ve şimdi 58 yıldır burada yaşıyoruz.

İlk evimiz, annemin pastacı yardımcısı olarak çalıştığı Café Gindele binasındaydı (Bu binada bir ev kiralayabilmenin şartı, burada çalışma koşulu vardı). Bu süre içinde annem babamın desteğiyle Almanca öğrendi. Babam, Ulm Tiyatrosu’nun inşaatını da yapan Raizner inşaat şirketinde duvar ustası olarak çalıştı. Ulm Tiyatrosu’nun yanından ne zaman geçsek, tiyatronun inşasına kendisinin de çalıştığını gururla dile getirirdi. Ulm polisi de dahil olmak üzere sık sık Türk vatandaşları için tercüme yapması istendi. Bunu ücret almadan ve büyük bir istekle yaptı.

1972’de dört kardeşim doğdu. Tüm çocukların bir meslek öğrenmesi ailem için önemliydi. Annem ve babam Almanya’ya “misafir işçi” olarak geldikleri için, aslında onların planı, birkaç yıl sonra aileleriyle birlikte Türkiye’ye dönmekti. Ancak en küçük çocuğun eğitimi bittiğinde torunlar zaten doğmuştu, bu yüzden ayrılık çok zordu ve geri dönme fikri hızla kendini hızla kalıcılığa bıraktı.

Babam şimdi 85 ve annem 83 yaşında. Ulm’da kendilerini çok rahat, huzurlu ve mutlu hissediyorlar. Tatilden döndüklerinde ve Ulm Münster’i gördüklerinde onlar için her zaman bir zevkti. Bu evlerine döndüklerinin bir işaretiydi. Şimdi 12 torun ve 2 torununun torunu var. Babam çocukları ve torunlarıyla, özellikle de ikinci lige çıkan ilk torunu futbolcu Alper Bağçeci ile her zaman gurur duymuştur. Sağlığı el verdiği sürece, Heidenheim’daki ve daha sonra SSV Ulm’daki oyunlarda her zaman gitti.

Ne yazık ki, babam uzun süredir demans hastası. Evde ailesi olarak sevgiyle bakıyoruz. Torunları ve torunlarının torunları da sık sık onu ziyaret ediyor. Anne-baba-dede-büyük-büyükanne ve büyükbabalarımızın daha uzun süre bizimle birlikte olacağı için mutlu ve umutluyuz.

Göçmen Şenyıldız Ailesi nesillerinin bazı meslek alanları:

1. Nesil: “misafir işçiler” → vasıfsız işçiler (evde öğretmen, eğitimli fırıncı)

2. Nesil: çocuklar → kuaför ustası, büro uzmanları, tıbbi asistanlar, endüstri mekanikerler

3. Nesil: torunlar → işletme ekonomisti, inşaat mühendisi, mimar, endüstri mühendisi, teknisyenler…


*Bu akşam için yayımlanması planlanan haberimizin son düzenlemelerini yaparken, maalesef Selahattin Şenyıldız’ın dün hayatını kaybettiği haberini aldık. Bugün Ulm DİTİB Camii’nde cenaze namazı kılınan Şenyıldız’ın naaşı defnedilmek üzere Bandırma’ya götürüldü.
Merhaba Gazetesi olarak Şenyıldız Ailesine, akrabalarına ve yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.