Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Baden Württemberg’in koordinasyonunda gerçekleştirilen online konferansta, “Almanya’da Türkçe eğitimi” ele alındı. Dr. Ali Sak ve Kemal Ülker, Türkçe eğitimine katılımın giderek azaldığına dikkat çekerken, bu dersin, Alman eğitim sistemine entegre edilmesi gerektiğini belirtti.
Almanya’da Türkçe eğitimlerine katılımın azaldığına dikkat çekmek, Türkiye kökenli aileleri ve velileri bilgilendirmek, farkındalık yaratmak amacıyla harekete geçen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Baden Württemberg (ÇYDD BW), geniş katılımlı bir video konferans düzenledi. Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu Federal Eş başkanı Dr. Ali Sak ve Baden Türk Okul Aile Birlikleri Federasyonu Başkanı Kemal Ülker’in katılımıyla gerçekleşen konferansta konuşmacılar, Türk öğrenci sayısının artmasına karşın Türkçe eğitimine katılımın giderek düştüğünü söyledi, bu dersin Alman eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türk dilinin imajına yönelik çalışma yapılmasını gerektiğini söyleyen Dr. Ali Sak, Almanya’da Türkiyeli öğrenci sayısı arttığı halde, bu öğrencilerin öğlenden sonraki derslere ilgi göstermediklerini hatırlatarak, velilere seslendi. Sak “Erken yaştan itibaren anadilin ve dil çeşitliliğinin teşvik edilmesi, yaşamla bütünleşme açısından önemli rol oynamaktadır. Anadilin doğru öğrenilmesi ve kullanılması, çocuk ve gençlerimizin diğer tüm derslerdeki başarısında tamamlayıcı bir unsurdur” dedi.
‘Yeterli öğrenci bulamıyoruz’
Baden Türk Okul Aile Birlikleri Federasyonu Başkanı Kemal Ülker de, Baden-Württemberg eyaletinde Türk Konsolosluğu’nun tayin ettiği öğretmen sayısının yeterli ancak buna karşılık öğrenci kayıtlarının düşük olduğunu ifade etti.
Diğer göçmen dilleri konusunda gönüllü çalışan dernek ve kuruluşlarla birlikte hareket edilerek, dil çeşitliliği ve kültürel kimliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ülker, ancak bu sayede mevcut talebin Alman makamlarınca dikkat çekeceğini söyledi.
Türkçe dersleri entegre olmalı
Konuşmacılar, Türkçe derslerinin seçmeli dil derslerinden biri olarak Alman eğitim programına dahil edilmesi yönündeki ortak görüşü dile getirirken, aynı zamanda Türk dilinin imajının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Konferansı düzenleyen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Baden-Württemberg yönetimi de, konunun takipçisi olacaklarını ifade ederken, Almanya’da Türkçe dilinin gelişimine ve doğru kullanımına katkı sağlamayı görev edindiklerini, yetkili kişi ve kurumlarla irtibat halinde kalacaklarını vurguladı.